2020
he
jan mike juk jas
 

koti
media
bio
disko
kont
kauppa

 YHTEISÖT:

fb

 

 

BIOGRAFIA

Hohtostoori menee Jannen mielestä näin:

Alkuhämärissä

Aloitan Hohto-tarinan vuodesta 1990. Sitä aiemmista tapahtumista voitte lukea tuolta itse kunkin nimien alta.

Vuonna 1990 tuli ajatuksiin soittaa rokkia suomenkielellä. Soittelimme Nilsiän Mantulla Mikkosen Henryn ja Petrin kanssa. Henryn kanssa ei osattu soittaa muuta kuin rumpuja. No Henry kyllä soitti yhdellä sormella koskettimilla jotain ja Petri lauloi.

Muistan että tuntui tosi tuskaiselta, kun oli kova tarve luoda jotain ja saada bändi pystyyn. Kaverini Parviaisen Paavon kautta tiesin sen pikkuveljestä Kallesta. Pave sanoi että Kalle osaa soittaa kitaraa ja vielä aika hyvinkin. Muistelen että Kalle kävi sitten parissa treeneissä ja saimme aikaan yhden biisinkin. Juttu ei kuitenkaan edennyt tuossa muodossaan sen pitemmälle. Jotain merkittävää puuttui!?

Jossain vaiheesssa kysyin Henryltä josko pyytäisin vanhat bändikaverit Ahosen Arin ja Taattolan Janin soitamaan ja että Henry rupeaisi laulamaan, ja näin tapahtui! Treenailimme neljästään muutamaa coverbiisiä, Nuket bändin "Eksyneitä sankareita" ja "Kun yö saapuu" sekä Yön "Likaiset legendat 1 :stä". Kosketinsoittajan tarvettakin oli ilmassa, mutta he olivat Nilsiässä kiven alla! Jotain lisätukevuutta soundiin tarvittiin, joten kysyin pojilta josko pyytäisin Parviaisen Kallea soittamaan toista kitaraa, ja niin sitten pyysin ja Kalle tuli. Treenaamista jatkettiin ja Henry teki suomenkieliset sanat kolmeen Backwards-biisiin (Backwardsista kerrotaan tuolla poikien omissa historioissa). Niin ohjelmistoon tulivat biisit nimeltä: "Kai ymmärrät sen", "Tähdenlento" ja "Yksin". Ensimmäinen keikka tehtiin sitten itsenäisyyspäivän discossa 1991. Soitimme edellä mainitut kuusi biisiä ja energiaa oli ilmassa! Discossa oli järjästysmiehenä entinen musiikinopettajamme Lahtisen Ari. Ari tuli sanomaan keikan jälkeen, että Henry ja pojathan rokkasivat oikein kunnolla ja nuo kaksiääniset kitarasoolotkin kuulostivat oikein hyvältä! Niin ja olihan bändille pitänyt nimikin keksiä. Kuka sen BAROCK nimen muuten keksi? oliko se Ari vai Jan? Kertokaa! Muistelen hieman niin.

Hei Mari!

Pian sitten Henry toikin Treeneihin ensimmäisen oman biisinsä, joka kantoi uljaasti nimeä "Hei Mari". Lieneekö yhteensattumaa, että itse tapailin noihin aikoihin Mari-nimistä tyttöä?

Ensimmäinen demonauha äänitettiin 30.1-9.2.1992 Ahosen Japen kuusiraita nauhurilla osin mantulla ja vanhan vanhainkodin tiloissa. Nauhalle tuli viisi biisiä; "Hei Mari", "Kai Ymmärrät sen", "Tähdenlento", "Yksin" ja "Haluttiin aina vaan tähtiin".

Hei Marista tuli pienoinen hitti Nilsiässä, ja joku soitti sen yläasteen ja lukion aamunavauksessa keskusradion kautta ja olimme otettuja! Treenaileminen jatkui ja teimme keikkoja nuorisotalon discoissa Nilsiässä. Kalle teki bändille neljä hienoa biisiä "Haluttiin aina vaan tähtiin", "Sä oot mun", "Sateenlaulu" ja "Kuningatar yön" joihin Henry teki sanat ja sävelsi laulumelodiat. "Kuningatar yötä" ei koskaan jostain syystä sovitettu valmiiksi asti.
Ohjelmistoon tuli myös covereita jotka eivät oikein tuntuneet sopivan tyyliin, hyviä biisejä kylläkin olivat mm: Gunnareitten "Sweet child o' mine", Popedan "Matkalla Alabamaan", Sliippareiden "Onko järkee vai ei", ja soitettiinpa myös Beatlesin "Helpiä", Hurriganesin "Bourbon streetiä", Sammyn "Daa da Daadaa" ym. Muistan kun soitimme treeneissä "Matkalla Alabamaan" ja perään "Onko järkee vai ei" niin rupes v*****aan, että onko tässä tosiaan mitään järkee? Pitäiskö selkeyttää vähän linjaa.

Linjaa etsimässä

Niin tapahtui! Elettiin vuotta -92. Kalle jäi pois kuvioista, ja veimme musiikia melankolisempaan ja melodisempaan suuntaan. Syntyivät biisit "Vain sinä olet poissa" ja "Muistot hukkuu eiliseen" jossa on lainattu osin Backwardsin "I Surrenderia". Teimme toisen demon Ahosen Japen kanssa. Demolle tulivat biisit "Muistot hukkuu eiliseen", "Sä oot mun", "Yöllä", "Vain sinä olet pois", "Nainen tummissaan" (Uriah heep cover "Lady in Black") sekä "Hei Mari" jonka yritimme versioida uuteen uljaampaan muotoon, mutta se epäonnistui täysin! Olin todella innostunut biisistä "Yöllä", joka aiheutti niitä väristyksiä joita Hei Marin sävel sai aikaan ja kuin myös myöhempi biisi "Ikävä". Noilta ajoilta on jäänyt mieleen keikka Siikajärven nuorisoseurantalolla, esiinnyimme nelimiehisenä nimellä Barock ja minä olin ainoa taustalaulaja. Olisikohan ollut nykyinen talopakettikauppias Timo Riekkinen, joka kehui Barock nimeä ylväin lausein ja lopuksi vielä sanoi, että olisi vielä parempi jos nimi kirjoitetttaisiin kovala peellä PAROCK. Kyllä Riekkinen siinä oli aivan oikeassa!!

Muutoksia

Vuosi -93 oli sitten muutosten vuosi. Henry ei joutanut opiskelu- ja muilta kiireiltään laulelemaan ja tilalle piti saada joku. Muitakin muutoksia oli mielessä, kosketinsoittaja olisi hyvä lisä soundimaailmaan. Mietittiin että jos pyydettäis Petriä koskettimiin ja etsittäis joku laulamaan. Joku kertoi että Nilsiäläistä Ville Turusta voisi kokeilla. Koelauluksi valittiin Yön "Tia Maria", Ville oli kuuleman mukaan käynyt laulutunneilla, kuitenkaan hänen laulutyylinsä ei tuntunut sopivan meille.
En muista kerkesikö Petri yksissäkään treeneissä soittaa koskettimia, kun pian siirtyikin jo lauluun. Treenailimme paljon suomenkielisiä coverbiisejä ja soitimme yhden keikan Nilsiän mantulla. Keikka oli siinä mielessä erikoinen, että olin kysynyt Jaakko Kärkeä soittamaan bändiin koskettimia. Jaakko ei fiksuun tyyliinsä kuitenkaan suoralta kädeltä lupautunut vaan halusi tsekata mantun keikan ja päättää sitten. Keikan jälkeen Jaska lupautui Hohtoon!

Jaska messiin

Jaskan mukaantulolla oli suuri merkitys bändiin ja etenkin sen soundiin. Noihin aikoihin mietittiin bändille myös uutta nimeä. Nimen piti olla suomenkielinen lyhyt ja mieluitan kuvata jotain, mitä musiikissa voisi parhaimmillaan olla. Nyt kun Henry ei laulanut, ei bändissä ollut myöskään sanoittajaa. Arin runosuoni kuitenkin alkoi kehoituksesta sykkimään ja hän kirjoitti kaksi sinistä vihkollista sanoja. Syntyi kappaleet "Et koskaan palaa takaisin" (Jäät muistoihin) ja Reggaen "Liian nuori rakastumaan" ja "Kuumaa huumaa" (Backwards - Trip to the darkness) sekä "Monika" (Myöhemmältä nimeltä "Rakkauden valtakunta") Teimme biiseistä demon.
Petri oli kuitenkin enemmän hevilaulaja ja laulanut aiemmin enimmäkseen englannin kielellä, joten tyyli ei oikein istunut hohtobiiseihin. Tilanne oli hankala, Petrin laulu ei lead-solistina toiminut hohtobiiseissä, vaikka lauloikin hyvin ja sävelelleen! Henry taas ei laulanut tuohon aikaan niin sävelelleen, mutta oli tyyliltään pehmeämpi. Ajan mittaan Henrynkin oma tilanne ilmeisesti selkeytyi ja mahdollisti jälleen laulamisen bändissä, jonka nimi oli vaihtunut hänen poissaollessaan Hohdoksi. Petri taas otti hetkeksi etäisyyttä musiikkihommiin.

Biisejä, biisejä...

Oli vuosi 1994. Treenailimme ja Henry toi treeneihin biisit Kaipaan ja Kotiin. Tuli taas demontekoaika ja päätimme tällä kertaa suunnata kohti Kuopijjooo Mikko Tegelmanin Studio Soundiin. Hieman pelotti kun olimme kuulleet, että siellä voi tulla vastaan vaikka Tarotin jätkät.. No muutaman kerran ne on siellä tulleetkin vastaan, lähivuosina Tolsan Janne useamminkin. Mutta ei olla jännitykseen vielä(kään) kuoltu! Viikkoa ennen studioon menoa syntyi vielä yksi uusi biisi Henryn kertsi-ideaan. Biisi tuntui niin hyvälle, että päätettiin ottaa se mukaan äänityssessioon. Niin syntyi paljon pidetty biisi "Jää". Teimme Studiossa viisi biisiä ja aikaa meni puolitoista päivää. Joitakin Tegelmanin kommentteja on jäänyt sessiosta mieleen. Mikko kysyi "Jää" kappaleesta, eikö tähän tule taustalaulua? Sanoimme että ei!
Olisi kyllä kannattanut laittaa näin jälkeenpäin ajatellen. Mikko kertoi myös kappaleesta tulevan mieleen Even! Niitä suuria hetkiä ja tunteita, joita näissä musiikkihommissa joskus kokee oli tietysti tämä ensimmäinen kerta kunnon studiossa! Biisit kuulostavat oikeilta ja bändi tuntuu ihan oikealta bändiltä. Se on ainutlaatuinen kokemus vailla vertaistaan! Tänä armon vuonna 1994 toteutui myös haave päästä soittamaan Siilinjärven Huvikumpuun, joka oli 1980-luvulla arvostetuimpia keikkapaikkoja rockbändeille Suomessa. Olihan hienoa vetää samalla stagella jolla oltiin käyty katsomassa kaikki sen aikaiset Suomen huippunimet! Paikka lopetti toimintansa sittemmin 1990-luvulla, mikä on todella harmi!

Lisää muutoksia

1995 Petri tuli takaisin bändiin ja aloimme valmistautua jälleen studioon, jonne menimmekin elokuussa. Nauhoitimme Biisit "Yksinäisyys", "Kohtalo kuljettaa", "Rakkauden jälkeen" ja "Ikävä", josta tulikin kova hitti paikallisella radioasemalla! Vein biiseistä cd:n kyseiselle radioasemalle, jossa Junkkarin Pekka otti sen vastaan. Pekka kuunteli levyn läpi ja sanoi soittavansa siitä biisin noin puolen tunnin päästä. Sovittiin että biisi olisi "Ikävä". Sitten iski paniikki, missä kuunnella se radiosta, kun autoni radio oli rikki. Soitin pojille, että radiot auki, kohta tulee Hohtoa. Itse kävelin kaupungilla etsien kauppaa, jossa kuuluu Oikea Asema. Sektorin Vaatehuoneella Kuopiossa se sitten tapahtui; kuulin Hohtoa eka kerran radiosta! Noihin aikoihin teimme myös legendaarisen, ensimmäisen radiohaastatelun Arin kanssa radio Oikealle Asemallle Kuopiossa. Tuona vuonna osallistuimme Rock SM-kisoihin. Pääsimme välikarsintoihin, jotka pidettiin Kuopion Wanhassa Satamassa. Soitimme biisit "Tie elämään", "Jää" ja "Kohtalo kuljettaa".

Hassut kisat

Toukokuussa vuonna -96 matkasimme taas Kuopioon Studiolle, mukanamme viisi biisiä. Biiseistä yksi kantoi nimeä "Kesä -96". Henryllä oli sanat nimeltä "Katusoittaja", vein sanat Petrille ja pyysin tekemään niihin sävelen. Petri kysyi olisiko biisi vähän niin kuin ralli. Viisi minuuttia ja biisi oli valmis! Henry teki biisiin uudet sanat, jotka enteilivät kuumaa keikkakesää -96! Biisi soi paljon paikallisradiossa ja teimme paljon keikkaa oikeastaan ympäri Suomea.
Tuona kyseisenä vuonna osallistuimme myös valtakunnalliseen Rock Kisa -96:teen. Etenimme yhteen kolmesta semifinaalista, joista kustakin pääsi yksi bändi mittelöimään finaaliin. Semifinaalit joissa olimme mukana pidettiin helsingissä "Fat Mama's Barissa". Kilpailussa kävi toteen se pahin epäoikeudenmukaisuus ja loukkaus mitä kilpailijoille voi tehdä! Tuomariston kommentit olivat jotakuinkin tällaiset: Voittaja on Hohto! Valmis bändi ja huippubiisejä! Ei tarvitse enää tämän kaltaisia kilpailuja! Eli toisin sanoen oltiin liian valmis bändi amatöörikisaan ja siksi jäätiin ilman palkintoa ja finaalia, jossa kaikki kolme bändiä pääsi levyn tekoon. Helsingin semifinaalista sinne meni siis toiseksi sijoittunut bändi!

Demoja ja videota

Vuodesta -97 en muista mitään. Voi olla että johtuu onnettomuudesta, joka sattui Kuopiossa Neulamäen nuorisotalolla keikalla viimeisen biisin ("Tähteni") lopussa. Esiintymislavan ja takaseinän välissä oli noin metriä syvä väli, jonne tipahdin häveyksiin, rumputuolin sinne lipsahtaessa. Hyvä Show! Saattaapa olla, että juuri kyseisenä vuonna tehtiin demo biiseistä "Tie elämään", "Tähteni", "Pitkä tie" ja "Yöllä" Hämäläisen Kimmon studiossa Siilinjärvellä Harjamäessä, entisen mielisairaalantyhjäksi jääneissä tiloissa.
Alkuvuodesta -98 oltiin taas studiossa Kuopiossa. Tehtiin biisit "Hei ihminen" ja "Tuulet". Hei ihminen soi hyvin paikallisradiossa ja onkin mielestäni yksi Henryn parhaita biisejä! Biisistä tehtiin myös video, jonka kuvasi ja leikkasi Nilsiässä elokuviakin tehnyt Sika Puustinen. Video oli, mitenköhän asian ilmaisisi, legendaarinen!

Videon teon jälkeen basisti Ari muutti Vaasaan. Etsiskelimme uutta basistia. Hämäläisen Kimmo (Nykyisin studio kuopiossa) kertoi kaverista nimeltä Timo Pekkarinen. Timo soitti bassoa meillä noin puoli vuotta. Timpan kanssa osallistuimme jälleen Rock SM kilpailuun päästen jälleen välikarsintoihin asti jyväskylän Lutakkoon (jälleen saimme myös hyvän ellei parhaan palautteen kisoista mutta finaalipaikka ei auennut sillä erää kenellekään Jkl:n nominaateista). Timppa oli erittäin hyvä basisti, soitti bassoa niin kuin bassoa soittaa pitää! Kokeilimme myös kuopiolaista Heikki nimistä basistia, mutta meillä oli liian pienet egot Heikkiin nähden. Niin ja kävihän Jaskan veli Seppo Kärki muutamissa treeneissä basson varressa.
Noihin aikoihin jostain ilmestyi tyyppi nimeltä Jani Antikainen. Hän oli kiinnostunut Hohdosta ja ilmaisi halukkuutensa tuottaa Hohto-levyn. Teimme Janin kanssa demon mahdolliselle levylle tulevista biiseistä Kiuruvedellä studiossa, jonne hän meidät ohjasti. Projekti loppui demoon, levyä ei koskaan julkaistu. Joskus myöhemmin on kyseinen tuottaja nähty kännykkäkauppiaana marketissa!

SUDENHETKI KOITTAA Toukokuussa 1999

Treenailimme ilman basistia, entisen Alkon tiloissa Nilsiän virastotalolla. Ilmoille tuli ajatus omakustanteesta, jota varten oli syntynyt mukavan kuuloisia biisejä. Tarvittiin basistia, joten kysyin pojilta miten ois, jos pyytäisin uudelleen Parviaisen Kallea soittamaan levylle bassoa. Kalle suostui vaikka ei meidän musiikista erikoisemmin koskaan pitänyt! (Kalle oli enemmänkin Hurriganes-koulukunnan muusikkoja..). Levylle tehtiin uusi versio biisistä "Kesä -96". Nyt nimellä "Kesäpoppia", nuo "vuosilaulut" kun ovat pitkällä tähtäimellä hieman rajallisia ajallisesti (paitsi Eppujen "Vuonna -85"). Niin Petrin hieno sävellys pelastetiin kestokuuntelulle! Ja Kesäpoppiahan on muodostunut lähes klassikoksi. Levyllä Henry loisti etenkin sanoituksellisesti, ilmeisesti vaihderikkaan elämäntilanteensa myötä. Muutenkin levy onnistui yli odotusten! Kallen studiopesti bändissä jatkui keikkojenkin merkeissä ja näin jatkettiin hamaan tulevaisuteen!

Jyrki, Jyrki..

Teimme levyn biisistä "Pyydän sua lähtemään" videon, jonka ohjasi, kuvasi ja tuotti Seppo Kärki. Levy ja video lähetettiin tuolloin Tv:ssä pyörineeseen musiikkiohjelma Jyrkiin. Kutsu kävi sitten toukokuussa 2000 Jyrkiin! Ohjelmassa esitetiin kyseinen video ja meitä haastatteli Tea Khalifa. Tuolla reissulla kävimme hakemassa Cd-Linjalta uunituoreen singlelohkaisumme "Kesäpoppia" jonka niinikään esittelimme Jyrkissä. TV-esiintyminen antoi siinä määrin puhtia, etenkin Tean lausuma "Tervetuloa uudestaan!", että astelimme jälleen studioon elokuussa 2000. Teimme Ep:n "Tuleen Syttynyt" jolle tuli nimibiisin lisäksi pari vanhempaa veisua ja uusi hieno biisi "Löydän". Biisistä tehtiin video, jonka ohjasi ja toteutti jälleen Seppo Kärki. Hienolla luontovideolla näyttelevät ansiokkaasti Elisa Koponen ja Tero Hukkanen. Video lähetetiin Jyrkiin, mutta uutta kutsua ei tullut ja ohjelma, ikävä kyllä, lopetetiin pian sen jälkeen.

Mustaa valkeaa!

Vuonna 2001 tuntui syntyvän hyvin biisejä ja niitä alkoikin olla kasassa täysipitkän levyllisen verran. Loppuvuodesta saatiin valmiiksi levy "Mustaa Valkeaa". Kymmenen biisin äänitys omakustannemeiningillä oli aikamoinen ponnistus bändiltä ja näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä kannattanut keskittyä vähän vähempään ja hieroa niitä vähän kauemmin. Ei levy missään tapauksessa huono ollut mutta toteutus oli ehkä hieman keskeneräinen, mutta kallis levy se oli!

Mustasta valkoiseen!

Vuodet 2002-2005 olivat Hohdon historian hiljaista aikaa. Pian "Mustaa valkeaa" ilmestymisen jälkeen Kalle ilmoitti kyllästyneensä ja sanoi Hohdon olevan hänen kohdaltaan tässä! Muidenkin osalta tuntui ehkä vähän siltä että "suuri menestys" antoi odottaa itseään liian kauan vaikka miten hyviä biisejä tehtiinkin.. Koskaan ei kuitenkaan ajateltu että pannaan homma pakettiin vaikka treenien välissä saattoi puolikin vuotta mennä.
Myös muutama keikka tehtiin aika ajoin hiljaisina vuosina (joissa Kalle tuurasi itseään). Vuonna 2003 äänitettiin mm. keikka Bike & Rock -floppifestareilla Nilsiässä Nipasella (hulppeat olivat lava- ja muut järjestelyt, vain yleisö puuttui). Äänitteelle tuli muutama hyvä otos (julkaistaan ehkä jollakin kokoelmalla joskus?!?) Biisejä syntyi sittemmin pikku hiljaa ja ne enteilivätkin armon vuotta 2006 jolloin uutta Hohtoa saatiin Levylle!

Syvissä Vesissä 2006

Joitakin sävellyksiä oli kertynyt itse kunkin pöytälaatikkoihin ja koko ajan oli mielessä että tottakai tehdään uutta levyä kunhan aika on kypsä, typeryyttähän olisi jättää tekemättä valmiita biisejä, kun tekeminen mahdollista kerran on. "Syvissä vesissä" nimekseen saaneen kuuden biisin Ep:n voisi kuvitella kertovan bändin tilasta tai hiljaisista vuosista, mutta nimi ei tässä tapauksessa ole enne (?), itseasiassa Syvissä vesissä viittaa paikalliseen vesistöön (ja sitä tehden myös yhteen pääsponsoriimme..) Äänitykset alkoivat syksyllä 2005 tutussa Tegelmanin Mikon Studio Soundissa Kuopiossa. Levy putkahti ulos 15.3.2006. Kiitos tukena olleiden Nilsiäläisten yritysten ja niiden ihmisten jotka ovat musiikkiimme uskoneet! Tästä ei vielä historiallista perspektiiviä ole, kirjoitetaan lisää kunhan levy alkaa elää elämäänsä ja saa ansaitsemaansa palautetta. Loppu on tulevaisuutta!

Janne Heikkinen

edit. 30.11.2020
Janne on oikeasti tulossa jo vuodessa 2017. Tarina jatkuu lähiaikona.. ;)