DISKOGRAFIA

AUTIOMAA BIISI BIISILTÄ

1. Tulenkantajat

Vanhojen nilsiäläisten musiikkimiesten Vesa Toiviaisen ja Harri Saastamoisen hieno biisi, joka tuli mukaan viimeisenä. Muuttui aavistuksen studiosession aikana, mm. kertsi tuli mukaan. Ansaitsi paikkansa levyn avausraitana. Onnistunut tuotos, vaikkakin yhteisiä harjoituksia ennen studiota tasan nolla. Selkeitä kasarivaikutteita höystettynä Jaskan eteerisillä syntikoilla. Haettiin sellaista junameininkiä, biisi rullaa eteenpäin ilman ylimääräisiä hienouksia ja fillejä.

2. Yksi yö kaupungissa

Jannen kertsi-ideastahan tämä lähti. Kertsi on juuri se, niinkuin alunperin olla pitikin. Säkeen melodiat meni vielä studiossa uusiksi. Jukkis vetää intron ja Jaska paikkaili hienosti synalla ja soittaa mm. soolon. Kiivas on rytmi ja jänniä sävellajinvaihtoja sisältää tämä. "Jatsiahan me ois haluttu aina soittaa", no nyt sitä lopussa vähän on.

3. Enkelit sulkivat silmänsä

Aina on mietitty jonkun sopivan coverin levyttämistä. Ja kun kasarimiehiä ollaan, ja Yötä nyt ei viittiny koveroida (kun muutenkin kaikki aina vertaa..), niin otettiinpa sitten käsittelyyn tämä Pyhät Nuket-helmi. Pyhäinhäväistystä tai ei, koko lailla yksi yhteen tuo soiteltiin. Ihan pieniä "tämän päivän" juttuja mukaan tuli, mutta vain mausteeksi. Laulu ei nyt ole ihan niin punkkia kuin originaali, mutta eipä ollut siltä osin tarkoituskaan apinoida Vivianin persoonallista tulkintaa. Tämon hitti!

4. Liekki

Peten riffi ja säkeistöt, Henkan kertsi. Siinä lähtökohdat biisin tekoon. Sikäli jännä tapaus tämäkin, että kappale ei ollut läheskään valmis studioon mennessä. Jaska teki taas kerran hienon intromelodian ja hyvät synat meidän tietämättä. Hyvin potkii varsinkin säkeistöjen pohjissa. Lopussa hitinkaavaan olennaisesti kuuluva modulaatio ja kiekaisu.

5. Noitanainen

Tämä on hyvä biisi! Pikkusen menee ylärekisterissä kauttaaltaan. Jossain vaiheessa jo mietittiin että pitäiskö vähän tiputtaa, mutta kun rummut ja synat oli jo valmiina, niin eipä sitten viititty.. Solisti kärvisteli studiossa ihan tosissaan. Äärimmäisen onnistuneet riffi- ja syntikkajutut. Tässä on taustalla sellainen itämainen tunnelma ja kaavat synalla on just jotain sellaista, mistä lie Istanbulista kotoisin. Jaska soitti bassot ja Jukan soolo kruunaa teoksen. Hittiainesta tässäkin, hyvä intro, tarttuva kertsi ja pysäytys väliosa melodiat. Mitäs sitä muuta tarvitaan?

6. Hurraa

No tämähän se vasta onkin. Jannella oli melko selkeä ajatus säkeistöjen kuluista. Siihen sitten muodostui vielä tuollaiset huudatuskertsit ja Jaska pisti taas parastaan. Meinas itku päästä kun ekaa kertaa noita oboe/viulu/huilujuttuja kuunteli. Tehtiin sit vielä tuollainen nopea soolo. Jukka soittaa kunnon tilulilua. Aika mahtipontinen on tuotos, ollaan melkein varmoja että ensimmäisellä kuuntelulla ei ehdi kaikkea rekisteröidä. Hurraassa on asiaa!

7. Aikaa

Levyn hienoin ja yksinkertaisin intro, soitettu sahalla. No ei vaiskaan, vaikka siltä se vähän soundaa. Henkan enolta, Kuivalaisen Hannulta saatiin sävellys. Lähtökohtana oli laulu ja akustinen kitara, melodiat siinä oli paikallaan, sovitettiin koko orkesterille, lyhennettiin hieman ja hienosäädettiin sanat, niin siinähän se. Oli tähän soolokin tulossa, mutta kun biisin kesto tuollaisenaankin on jo yli 4 minuuttia, niin aateltiin että eipä tämä sellaista kaipaakaan. Hyvät on melodiat ja stemmat. Jotenkin tykätään biisistä paljon. Rauhallinen ja harmoninen tunnelma kappaleessa on.

8. Hiekkatien päässä

Ralli, joka oli alunperin sellainen Kolmas Nainen-tyyppinen kitararenkutus ja joka muuttui sitten kuitenkin melko täydellisesti. Jaakko vähän pehmensi biisiä. Tämä valmistui lopulliseen asuun vissiin ensimmäisenä, jo ennen joulua -07 tätä syntikoiden kanssa kuunneltiin. Niitä harvoja meidän biisejä joissa on tällaista anssikelamaista kerrontaa. Vaikka ei perustukaan omakohtaisiin kokemuksiin, niin jotenkin läheiseltä tuntuu tällaisen "maalaisbiisin" aihe. Tästäkään ei ollut studioon mennessä mitään hajua mitä tulee. Hyvä tuli!

9. Sivuosa

Tässä on tunnelma ja soundit kohillaan. Tarttuva riffi ja lopun kaaos kruunaavat taidennautinnon. Biisi lähti Jannen kertsin alun ehdotuksesta, lisättiin treeneissä vähän melodioita ja kertsin loppuun nostoja ja hyvää kamaa tuli. Joku on sanonut että säkeistö muistuttaa hieman Yö-yhtyeen tuotantoa, oisko Kuorotyttömäinen ratkaisu, tiedäpä tuota.. Soundillisesti yksi onnistuneimmista. Jukka täräytti vielä alun pianofiilistelyn narulle tunnelman luojaksi.

10. Seitsemän

Vaikka onkin kymmenen. Levyn "Juice Leskinen". Anssi Tikanmäki/ Safka- henkinen piano-hammond riffi ja sävelkulku on kuin mestarin kynästä konsanaan. Teksti on synkähkö ja ikivanha. Tämähän meni silleen, että Henkka väsäs tekstin joskus -90 luvun puolivälissä tarkoituksenaan istuttaa se ABBAN Eagle-biisiin (jossain vaiheessa harrastettiin myös covereita ja niihin omia käännöksiä). Jos kuuntelet Eaglen, niin sanojen rytmityksen varsinkin säkeistöissä ja bridgeissä saa osumaan kyllä lähes yksi yhteen, ja kertsinkin melkein. Myös tuo "lentää voin.." -teema on sieltä peräisin. Janne sai sittemmin sanat käsiinsä ja teki niiden pohjalle oman melodian. Tämmönen siitä sitten tuli. Kummallinen biisi meiltä...

11. Tähteni

Levyn "hylkiö". Biisi on ollut keikkakäytössä jo vuosikaudet, tehtiin varmaan joskus vuonna -95. Ikinä ei ole päätynyt mihinkään demoa pidemmälle, niin nyt ajateltiin että nauhoitetaan pois kuleksimasta. Kiivas rytmi on kuljetellut keikoilla hyvin, ja toimii ihan ok myös levyllä. Riffit ja synamelodiat on hienot! Lyriikat ois voinut tietty päivittää, mut myöhäistä katua kun kakkendeili on pökissä.. Hyvä biisi sarjassaan!

12. Hyvää elämää

Toiviais Veskun ja Saastamois Haran toinen tuotos. Perinteinen kasarislowari. Jossain vaiheessa tämä oli vielä enemmän heviballadi särökitaroineen, lopputulosta siten vähän kevennettiin levyn linjaa mukailevammaksi. Hyvä sävellys ja hyvät stemmat. Erinomainen lähtötunnelma levyn päätösbiisiksi.